Jak przygotować się do jesiennej uprawy rzodkiewki?
Zalety rzodkiewki
Rzodkiewka jest powszechnie uprawianym warzywem i jedną z bardziej popularnych nowalijek. Ceni się ją zwłaszcza za charakterystyczny smak, dużą zawartość witaminy C i krótki okres wegetacji. Jest to gatunek łatwy w uprawie i nie wymagający stosowania skomplikowanych zabiegów agrotechnicznych. Ze względu na krótki okres wegetacji nadaje się znakomicie do stosowania jako przedplon i poplon.
Jakie problemy mogą pojawić się w uprawie rzodkiewki jesienią?
Mimo stosunkowo łatwych zasad uprawy, dobrze jest przestrzegać kilku reguł, aby uniknąć potknięć. Rzodkiewka lubi chłód i jest rośliną krótkiego dnia. Jeśli wysiejemy ją w nieodpowiednim terminie istnieje ryzyko, że będzie wybijać w pędy kwiatostanowe. Najkorzystniej wysiewać ją wczesną wiosną (od marca do ok 10ego maja) lub późnym latem (od sierpnia do połowy września). Długi dzień oraz wysoka temperatura w połączeniu z niską wilgotnością powodują, że roślina zaczyna się odżywiać, kosztem tkanki magazynującej. Zgrubienia zaczynają się wydłużać i parcieć. Aby uniknąć takich sytuacji, najlepiej postawić na właściwie dobrane odmiany.
Mniejsze znaczenie w uprawie jesiennej mają szkodniki, zwłaszcza śmietki i pchełki – wyrządzają one szkody zwłaszcza na wiosnę. Niestety, w związku z brakiem zarejestrowanego środka ochrony roślin, jednym z rozwiązań pozostaje działanie mechaniczne w postaci okrycia siatką lub agrowłókniną. Można zastosować także biopreparat na bazie czosnku – Bioczos płynny.
Jaką odmianą rzodkiewki wybrać do siewu jesienią?
Oferta asortymentu, który można wysiewać na koniec lata i na początku jesieni, z przeznaczeniem na zbiór jesienny i zimowy jest bogata.
Jeżeli zamierzamy uprawiać rzodkiewkę w otwartym gruncie, możemy zdecydować się, na przykład, na odmianę Melito F1 z firmy Hazera. Stanowi ona standard w produkcji wielkotowarowej. Ze względu na silne, krótkie liście, intensywnie osadzone na czerwonym zgrubieniu możliwa jest obróbka maszynowa. Dodatkowo, dzięki odporności na mączniaka rzekomego, odmianę poleca się do uprawy ekologicznej.
Do połowy września można wysiewać także odmianę Belsay RZ (Rijk Zwaan). Rośliny nadają się idealnie do wiązania w pęczki i nie tracą jakości na skutek przechowywania lub schłodzenia. Rosną dobrze zarówno na lżejszych, jak i na cięższych glebach. Zgrubienia tej odmiany są kuliste i czerwone.
Kolejną odmianą do uprawy w polu i tunelach polecaną na jesienny zbiór jest Celesta F1 z Enza Zaden. Rośliny odznaczają się silnie osadzonymi liśćmi ułatwiającymi pęczkowanie oraz piękną barwą zgrubień. Do połowy września można wysiewać także odmianę Escala F1, wyjątkowo odporną na pękanie. Obie odmiany charakteryzuje tolerancja wobec mączniaka rzekomego.
Jeśli zamierzamy wysiewać rzodkiewkę jesienią w tunelu warto przyjrzeć się ofercie firmy Hazera, w której znajdziemy trzy ciekawe odmiany: Autella F1, Florella F1 i Donatella F1.
Pierwsza z nich, Autella F1, to doskonały wybór na wysiew od października do połowy lutego, a więc w całym okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo warto zaznaczyć, że ta rzodkiewka jest w pełni odporna na bielika krzyżowych oraz średnio odporna na mączniaka rzekomego. Nadaje się do zbioru mechanicznego, a jej okrągłe zgrubienia nie pękają i nie parcieją.
Jeśli natomiast szukamy odmiany odpornej na Fusarium, warto przyjrzeć się Florelli F1, którą można wysiewać do połowy września. Również w przypadku tej odmiany możliwy jest zbiór mechaniczny. Same zgrubienia są kuliste, czerwone, z krótkim i mocno osadzonym liściem.
W warunkach krótkiego dnia, od października do lutego, w tunelach można uprawiać także odmianę Donatella F1. Jej intensywnie czerwone, kuliste zgrubienia odznaczają się zdrowotnością, a liście odpornością na mączniaka rzekomego.
Pozycją wartą uwagi jest również odmiana Fortuna F1 z Moravoseed. Jest to wczesna odmiana, o krótkim okresie wegetacji nadająca się zarówno do uprawy w gruncie, jak i pod osłonami. Można wysiewać ją na wiosnę, ale także jesienią jako poplon.
Jak siać rzodkiewkę?
Kiedy wybierzemy już właściwe nasiona pozostaje nam je wysiać. W przypadku rzodkiewki, nasiona należy umieszczać w podłożu na głębokości ok 1 – 1,5 cm. Wysiew głębiej niż na 2 cm skutkuje wydłużonym kształtem zgrubień. Problem nie będzie tak widoczny, jeśli dysponujemy lżejszymi glebami, natomiast stanie się istotny w przypadku cięższych i bardziej zwięzłych. W przypadku tego drugiego rodzaju podłoża lepiej jest wysiać nasiona nieco płycej.
Kluczowym aspektem jest także wilgotność podłoża. Warto zadbać o to już przed siewem i nawodnić glebę do głębokości ok 20 cm. Później, przez okres mniej więcej dwóch tygodni od siewu, należy utrzymywać wilgotność w wierzchniej warstwie ok 10 cm. Dzięki temu zapobiegniemy powstawaniu deformacji zgrubień i powstawaniu “mysich ogonków”.
Przy prawidłowym doborze odmian i przestrzeganiu podstawowych zasad, uprawa rzodkiewki bez wątpienia zakończy się sukcesem.